... sięgają aż XII wieku, gdy tutejszą hodowlą ryb zajmować mieli się cystersi z niedalekiego Lubiąża. Cystersi wykorzystywali do tego niecki po wydobyciu rudy darniowej, służącej do wytopu żelaza. Czasy świetności hodowli nastały na przełomie XIV-XV wieku, gdy posiadanie własnego stawu hodowlanego było nawet oznaką wysokiej pozycji społecznej. Przez kolejne wieki Stawy Milickie przechodziły ze zmiennym szczęściem, jednak w XIX wieku były już głównym źródłem ryb dla całego cesarstwa niemieckiego! II wojnę światową przetrwały mocno zaniedbane i zarośnięte, pozbawione wysiedlonej, doświadczonej niemieckiej kadry. Dopiero w latach 50-tych stopniowo zaczęto przywracać jakość dawnej hodowli. Dziś jej “owoców” smakować można chociażby w nowoczesnej...
Piaszczysty fragment Szlaku Doliny Baryczy
... w Krośnicach, Winnica de Sas w Czeszycach i Winnica Michlewicz w Cielętnikach. Szczególnie zachęcająco wyglądały miejsca do delektowania się winem w Winnicy Anna, wymarzone na wieczorny relaks z przyjaciółmi. Niestety, Dolina Baryczy okazała się tak zajmującym, tak zróżnicowanym regionem, że nasz napięty program pękł w końcu w szwach i na planowaną degustację po prostu zabrakło czasu. Postaramy się tę niewątpliwą porażkę przekuć w sukces - po prostu jeszcze tu wrócimy. Miejsce odpoczynku w Winnicy Anna w Krośnicach Lokalne produkty z Doliny Baryczy Oprócz ryb i wina Dolina Baryczy szczyci się też wieloma innymi produktami lokalnymi, do których również doprowadzi Was Dolnośląska Kraina Rowerowa i jej internetowa wizytówka. I tak Milicz ...
Przeczytaj wszystko: Dolnośląska Kraina Rowerowa i Dolina Baryczy. Dolny Śląsk rowerem.


