Rodzinna ekipa rowerowa w Dolinie Loary

You are here

Rodzinna ekipa rowerowa w Dolinie Loary

... ównież zabytkowy most przez Loarę, łączący dwie części miasteczka, co dodaje uroku malowniczej okolicy. Warto zajrzeć też w przytulne uliczki z kamiennymi domami oraz wąskimi pasażami, które otaczają zamek - nasz wieczorny spacer po zabytkowej części Sully-sur-Loire był dla nas przyjemnym, symbolicznym pierwszym krokiem w kilkudniową podróż w czasie do dawnej Doliny Loary. Zamek w Sully nad Loarą we Francji Po zamku w Sully oprowadzała nas młoda przewodniczka, dla której byliśmy pierwszymi w jej karierze, którym opowiadała o zamku w języku angielskim. Z około godzinnego zwiedzania zapamiętaliśmy chociażby historię tłumaczącą kształt części baszt - zostały “ścięte” i pozbawione szpiczastych dachów na polecenie 9. księcia Sully, Maxim...

Zobacz więcej: Zamki i pałace nad Loarą. Francja na rowerze.

Obserwuj Znajkraj na Facebooku i Instagramie, zobacz nowe Ministerstwo Turystyki Rowerowej :-)

Nasi Partnerzy

Bird.pl. Wędrowne wczasy rowerowe
Wędrowne wczasy rowerowe
Szlaki rowerowe w Brandenburgii
Miejsca Przyjazne Rowerzystom
Rowery turystyczne

... eralnią i wieszakiem na mokre ubrania. W dodatku rowerownia jest dostępna wprost z ulicy za pomocą osobnego wejścia i specjalnie wybudowanego podjazdu. Hotel oczywiście należy do sieci Accueil Vélo, o czym z dumą informuje tabliczka umieszczona zaraz pod oficjalnym państwowym oznaczeniem z liczbą hotelowych gwiazdek. Rowerowy hotel w Chaptal w Dolinie Loary Foie gras - nieetyczne, ale pyszne W Amboise w menu lokalnej restauracji znaleźliśmy foie gras, czyli pasztet produkowany ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Foie gras to jeden z najbardziej znanych przysmaków kuchni francuskiej, lecz jednocześnie jedno z najbardziej nieetycznie produkowanych dań, budzące wiele kontrowersji. Proces tuczenia ptaków, znanego jako gavage, wymusza karmienie ich duż...

Rodzinna ekipa rowerowa w Dolinie Loary

Rodzinna ekipa rowerowa w Dolinie Loary

... maków kuchni francuskiej, lecz jednocześnie jedno z najbardziej nieetycznie produkowanych dań, budzące wiele kontrowersji. Proces tuczenia ptaków, znanego jako gavage, wymusza karmienie ich dużymi ilościami paszy za pomocą sondy wprowadzanej bezpośrednio do przełyku ptaków, co prowadzi do patologicznego powiększenia wątroby. Krytycy uważają ten proces za okrutny i niehumanitarny, zwracając uwagę na stres i cierpienie, których doświadczają zwierzęta. Foie gras jest więc symbolem dylematu między tradycją kulinarną a prawami zwierząt. Tym trudniej napisać mi, że foie gras, którego próbowaliśmy jako przystawki w Amboise, było przepyszne, a smakowało jak nasza delikatna pasztetowa o lekko orzechowym smaku. Foie gras - francuski przysmak Dwa piękne ch...

Przeczytaj wszystko: Zamki i pałace nad Loarą. Francja na rowerze.

Ostatnie relacje z tras rowerowych

Zobacz inne zdjęcia: