... szne W Amboise w menu lokalnej restauracji znaleźliśmy foie gras, czyli pasztet produkowany ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Foie gras to jeden z najbardziej znanych przysmaków kuchni francuskiej, lecz jednocześnie jedno z najbardziej nieetycznie produkowanych dań, budzące wiele kontrowersji. Proces tuczenia ptaków, znanego jako gavage, wymusza karmienie ich dużymi ilościami paszy za pomocą sondy wprowadzanej bezpośrednio do przełyku ptaków, co prowadzi do patologicznego powiększenia wątroby. Krytycy uważają ten proces za okrutny i niehumanitarny, zwracając uwagę na stres i cierpienie, których doświadczają zwierzęta. Foie gras jest więc symbolem dylematu między tradycją kulinarną a prawami zwierząt. Tym trudniej napisać mi, że foie gras, któ...

Dolina Loary - twierdza nad miastem Chinon
... wspomnianego Sully-sur-Loire, a potem przez Orlean, Chambord, Blois, Amboise, Tours, Chinon i Saumur dojechaliśmy do Angers. W powrocie pomógł nam bardzo specjalny pociąg dla rowerzystów, któremu więcej miejsca poświęcam pod koniec artykułu. Loara na rowerze - szlak rowerowy we Francji Powody, dzięki którym Dolina Loary została wpisana na listę UNESCO, to oczywiście niezwykła architektura regionu, ale też zachowany krajobraz kulturowy, będący efektem wielowiekowej integracji i interakcji naturalnego środowiska rzecznego z działalnością człowieka. Dolina Loary była i jest ważną osią komunikacyjną i handlową Francji, miejscem istotnym dla rozwoju francuskiej historii, kultury i nauki. To tutaj królowie, artyści, filozofowie i naukowcy tworzyli i roz...
Przeczytaj wszystko: Zamki i pałace nad Loarą. Francja na rowerze.