... czyli pasztet produkowany ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Foie gras to jeden z najbardziej znanych przysmaków kuchni francuskiej, lecz jednocześnie jedno z najbardziej nieetycznie produkowanych dań, budzące wiele kontrowersji. Proces tuczenia ptaków, znanego jako gavage, wymusza karmienie ich dużymi ilościami paszy za pomocą sondy wprowadzanej bezpośrednio do przełyku ptaków, co prowadzi do patologicznego powiększenia wątroby. Krytycy uważają ten proces za okrutny i niehumanitarny, zwracając uwagę na stres i cierpienie, których doświadczają zwierzęta. Foie gras jest więc symbolem dylematu między tradycją kulinarną a prawami zwierząt. Tym trudniej napisać mi, że foie gras, którego próbowaliśmy jako przystawki w Amboise, było przepyszne, a sma...
 
Znak szlaku Loara na rowerze na asfalcie
... i przekonała go, że powinien wesprzeć jej starania w dążeniu do objęcia dowodzenia nad obroną Orleanu, oblężonego przez angielskie wojska. Udało się - w białej zbroi i na białym koniu dotarła do Orleanu, a jej strategia obrony miasta sprawdziła się i miasto uratowano. Pod przewodem Joanny d’Arc Francuzi przeszli do kontrataku i odnieśli szereg zwycięstw. Pojmana po jednej z bitew przez Anglików, dwa lata po oblężeniu Orleanu, została przez nich osądzona i spalona na stosie. Symbolem walki o niepodległość Francji stała się jednak dopiero na początku XIX wieku, po Rewolucji Francuskiej i wojnach napoleońskich. Ulica Republiki w Orleanie, na końcu pomnik Joanny d'Arc Orlean to jedno z tych miejsc, gdzie warto zaplanować nieco dłuższy pobyt, choćb...
Przeczytaj wszystko: Zamki i pałace nad Loarą. Francja na rowerze.
 




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
