... Chaptal w Dolinie Loary Foie gras - nieetyczne, ale pyszne W Amboise w menu lokalnej restauracji znaleźliśmy foie gras, czyli pasztet produkowany ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Foie gras to jeden z najbardziej znanych przysmaków kuchni francuskiej, lecz jednocześnie jedno z najbardziej nieetycznie produkowanych dań, budzące wiele kontrowersji. Proces tuczenia ptaków, znanego jako gavage, wymusza karmienie ich dużymi ilościami paszy za pomocą sondy wprowadzanej bezpośrednio do przełyku ptaków, co prowadzi do patologicznego powiększenia wątroby. Krytycy uważają ten proces za okrutny i niehumanitarny, zwracając uwagę na stres i cierpienie, których doświadczają zwierzęta. Foie gras jest więc symbolem dylematu między tradycją kulinarną a prawa...

Loara na rowerze - zamek w Sully
... Wjazd do apelacji regionu winiarskiego Doliny Loary Tours - kolejny przebój rowerowego wyjazdu Ale gwiazdą kolejnego dnia naszej podróży było Tours z atmosferą, która panowała na Placu Plumereau, centralnym placu w Tours. Brukowane uliczki tutejszego starego miasta, nazywanego czasem nawet “małym Paryżem”, otaczają średniowieczne kamienice, z których powstały kawiarnie, restauracje i sklepiki. Plac Plumereau pełen był studentów i turystów, którzy z podziwem - jak my - spoglądali na niezwykłe drewniane kamienice wokół. Kilkaset metrów dalej monumentalną architekturą zachwyca gotycka katedra Saint-Gatien. A przewodnik informuje, że Tours jest miastem związanym z kultem św. Marcina, który był biskupem Tours. Między innymi dlatego Tours stanowi...
Przeczytaj wszystko: Zamki i pałace nad Loarą. Francja na rowerze.