... stauracji znaleźliśmy foie gras, czyli pasztet produkowany ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Foie gras to jeden z najbardziej znanych przysmaków kuchni francuskiej, lecz jednocześnie jedno z najbardziej nieetycznie produkowanych dań, budzące wiele kontrowersji. Proces tuczenia ptaków, znanego jako gavage, wymusza karmienie ich dużymi ilościami paszy za pomocą sondy wprowadzanej bezpośrednio do przełyku ptaków, co prowadzi do patologicznego powiększenia wątroby. Krytycy uważają ten proces za okrutny i niehumanitarny, zwracając uwagę na stres i cierpienie, których doświadczają zwierzęta. Foie gras jest więc symbolem dylematu między tradycją kulinarną a prawami zwierząt. Tym trudniej napisać mi, że foie gras, którego próbowaliśmy jako przystawki ...

Rowerowa rodzinka na szlaku Loary we Francji
... dróż po Dolinie Loary była serią wielu, bardzo ciekawych, przyjemnych podróżniczo-krajoznawczo-rowerowych zaskoczeń, co w naszych oczach dodawało jej jeszcze większej atrakcyjności, a jej efektem jest wysokie miejsce na liście naszych najlepszych szlaków rowerowych w Europie. Znak szlaku Loara na rowerze na asfalcie Kameralne Sully-sur-Loire na początek Za najlepsze miejsce na start wyprawy rowerowej po Dolinie Loary uznaliśmy kameralne Sully-sur-Loire. Jego największą atrakcją jest niewielki zamek Sully, będący pięknym przykładem architektury militarno-rezydencjalnej. Otoczony fosą obiekt z XIII wieku fascynuje swoim bogactwem historycznym i pięknem. W centrum miasta znajduje się również zabytkowy most przez Loarę, łączący dwie części miasteczk...
Przeczytaj wszystko: Zamki i pałace nad Loarą. Francja na rowerze.