... maków kuchni francuskiej, lecz jednocześnie jedno z najbardziej nieetycznie produkowanych dań, budzące wiele kontrowersji. Proces tuczenia ptaków, znanego jako gavage, wymusza karmienie ich dużymi ilościami paszy za pomocą sondy wprowadzanej bezpośrednio do przełyku ptaków, co prowadzi do patologicznego powiększenia wątroby. Krytycy uważają ten proces za okrutny i niehumanitarny, zwracając uwagę na stres i cierpienie, których doświadczają zwierzęta. Foie gras jest więc symbolem dylematu między tradycją kulinarną a prawami zwierząt. Tym trudniej napisać mi, że foie gras, którego próbowaliśmy jako przystawki w Amboise, było przepyszne, a smakowało jak nasza delikatna pasztetowa o lekko orzechowym smaku. Foie gras - francuski przysmak Dwa piękne ch...

Rodzina na rowerach na szlaku Loary
... Blois to jednak nie tylko zamek. Wrażenie robią schody Denis Papin, nazwane tak od nazwiska wynalazcy odpowiedzialnego między innymi za rozwój maszyny parowej. Co roku zmieniają swoje oblicze - malowane w inny sposób wywołują inne skojarzenia nadając niecodziennego wdzięku ulicy, którą wjeżdżamy do miasta ze szlaku rowerowego Loary. Nie sposób nie zajrzeć do dwóch pięknych świątyni mieszczących się w Blois - pierwszą jest katedra św. Ludwika, a drugą położony poniżej zamku kościół św. Mikołaja, jeden z najznamienitszych przykładów francuskiego gotyku, doskonale widoczny z zamkowych tarasów i otoczony wąskimi uliczkami dzielnicy artystów. A wjeżdżając rowerem na zamkowe wzgórze lub szykując się do jego opuszczenia prawdopodobnie wpadnie Wam w oko...
Przeczytaj wszystko: Zamki i pałace nad Loarą. Francja na rowerze.